Fördelar med Progressive Web Applications

4 fördelar att jobba med Progressive Web Applications

Framtiden är redan här. Med Progressive Web Apps (PWA:s) kan du surfa och navigera blixtsnabbt utan internetuppkoppling. Du får en optimerad användarupplevelse oavsett om du använder dig av platta, dator eller mobil.

Progressive Web Apps (PWA:s) har flera fördelar, både ur ett användarperspektiv eller om du installerar den på ditt företags hemsida:

  1. Låga kostnader. Du har en webbtjänst för alla plattformar, istället för en webbplats och flera appar. Kostnaden för teknikutveckling och förvaltning blir betydligt lägre, och du kan lägga de pengarna på att skapa en bättre upplevelse för besökaren.
  2. Tar bort barriären att ladda ner en app. Du kommer med all sannolikhet få betydligt fler besökare till din PWA jämfört med en mobilapp. Inte minst tack vare att allt innehåll i PWA:n går att googla sig fram till – om du inte aktivt hindrar det.
  3. Dela innehåll utanför appen. En PWA är i grund och botten en webbplats, och användare kan fritt dela innehåll oavsett vilken telefon, webbläsare eller dator som mottagaren använder.
  4. En PWA är responsiv och anpassar sig direkt vilket ger användaren en optimerad upplevelse oavsett om man surfar från platta, dator eller mobil.

Ladda ner appen direkt i mobilen

Men en PWA har än fler fördelar. Apparna kan laddas ner direkt i mobilen, du blir inte beroende av att få appen distribuerad via App Store eller Google Play. Det innebär att du bara kan lägga upp appen på din hemsida och erbjuda den åt intresserade.

En stor fördel med PWA är att den funkar alldeles utmärkt utan internet – när appen laddas ned sparas HTML, CSS, bilder, texter med mera på användarens mobil. Det här innebär att appen fungerar även utan internet, användaren märker ingen skillnad. Så fort appen får kontakt med nätet igen tankas, respektive töms, appen på information. Appens responsivitet är naturlig vilket bidrar till att den blixtsnabbt anpassar sig till det verktyg användaren befinner sig på för stunden.

Eftersom appen inte är serverberoende är hastigheten snabbast möjlig, vilket är perfekt för det företag som till exempel sysslar med e-handel. En potentiell köpare behöver inte sitta och vänta på att en bild på ett klädesplagg ska laddas ned och tappar därmed varken tålamod eller köpimpuls.

Köpen kan genomföras även i offlineläge – när internetkontakt är etablerad tömmer sig appen på den info som krävs.

Funkar utmärkt utan internet

En Progressive Web App utnyttjar de möjligheter som redan är befintliga i en webbläsare, det innebär att man kan skicka pushnotiser eller visa anpassat innehåll för användaren även om han eller hon befinner sig i mitt ute i skogen utan tillgång till internet.

Just ovan nämnda e-handelsportaler är en tjänst där nyttan av en PWA är väldigt konkret men appen passar utmärkt även för andra syften.

I appar där användaren förväntas interagera på ett konkret sätt är det extra lämpligt med en PWA-lösning. Tidrapportering, Intranät och upprättande av kom ihåg-listor är ett par användningsområden.

Även om PWA:n är responsiv och konvertibel till sin karaktär och därför lämpar sig extremt väl för de som använder sin mobil till främst att surfa – 60% av all internetanvändning sker idag via mobiltelefoner – så innebär PWA-lösningar att man kan skapa en site som ger ”app-känsla” och i många avseenden fungerar som en app, vilket i sin tur bidrar till att öka användarvänligheten för de som surfar från dator eller platta.

Snabbhet vid surfning är avgörande

Just snabbhet vid surfning är extremt viktigt, enligt Google överger 53 procent av alla som surfar från en mobil en hemsida om den inte laddas ner inom 3 sekunder.

Det är ingen slump att så många är av uppfattningen att PWA-lösningar redan nu kan betraktas som ”framtidens” web. Framgångsrika företagsjättar som Uber, Instagram, Facebook, Twitter, Starbucks och Alibaba använder sig redan nu av PWA-lösningar.