5 tips för att hålla nere priset på din Sharepoint-lösning

Att SharePoint-projekt skulle vara en dyr historia är en sanning med modifikation. Faktum är att det finns flera enklare typer av lösningar som inte behöver kosta skjortan och som samtidigt ger en bra grund att stå på. 

Guide: 5 steg till en lyckad SharePoint-implementation

Olika SharePoint-projekt kan kosta olika mycket. Det finns en del lösningar, integrationer och funktionalitet som gör att priset skenar. Men det behöver inte vara dyrt. Vi listar saker som är viktiga för att beställaren ska kunna hålla priset nere.

1. Hjälp att ställa krav

Många kunder tycker att det kan vara svårt att formulera en kravspecifikation för en plattform som är helt öppen för anpassning och utveckling. “Hur ska vi kunna ställa krav när vi inte vet vad som går att göra?” är en fråga som ofta uttrycks med ett stort mått av frustration i rösten.

Otydliga krav eller flytande kravbild som förändras under projektets gång är de vanligaste orsakerna till att både tidplan och budget spricker. Helt plötsligt står kunden med ett misslyckat SharePoint-projekt. Det är också anledningen till att många väljer en färdigpaketerad lösning utan att utvärdera om det är bäst för just dem.

Att vara beställare av ett SharePoint-projekt är ingen lätt uppgift, men här har också leverantören ett stort ansvar. Som kund är det viktigt att fokusera på era behov. Det är sedan upp till leverantören att förstå er verksamhet och kunna föreslå lösningar som passar er.

2. Våga tänka nytt!

Tekniken ska inte styra verksamheten, men samtidigt gäller det att vara öppen för nya sätt att arbeta. SharePoint erbjuder en massa bra funktioner som öppnar många nya dörrar. Fundera över om inte några av dessa kan vara ett alternativ till invanda arbetssätt.

Att utvärdera förändring istället för att anpassa SharePoint till en exakt spegling av verksamhetens processer kan vara den stora skillnaden mellan ett prisvärt verktyg och ett vråldyrt utvecklingsprojekt. Dessutom får man komma ihåg att det är förändring som leder till utveckling.

3. Dra nytta av ny teknik

Välj en leverantör som ligger i framkant och kan rekommendera nya tekniska lösningar. Office 365 innehåller flera verktyg som kan användas i kombination med SharePoint, till exempel:

  • Det är både mer tidseffektivt och problemfritt att bygga arbetsflöden i Flow än att utveckla egna.
  • På samma sätt kan du även använda Forms för att bygga formulär.
  • Med Modern SharePoint kommer responsiv design på köpet, något som annars kan äta upp större delen av budgeten.

Exemplen är många och utöver Microsofts egna verktyg finns också en mängd tredjepartsprodukter som ett alternativ till att utveckla kompletterande funktionalitet. Så att välja en leverantör med bra koll på utveckling är en viktig faktor, både för en rimlig budget och en framtidssäker lösning.

4. Låt SharePoint vara SharePoint

Undvik att göra allt för omfattande anpassningar av layouten. Vi märker ibland att kunder vill dölja SharePoint och göra ett helt eget grafiskt gränssnitt. Samtidigt ligger styrkan i att användarna känner igen sig mellan olika verktyg i Office-sviten.

Om man betraktar SharePoint som ett arbetsverktyg snarare än ett internt marknadsföringsverktyg så kommer man också se gränssnittet med andra ögon. Låt SharePoint se ut som Sharepoint, helt enkelt.

5. Integrera smart

Integration med andra system kan vara det som gör intranätet till ett naturligt nav. Men var inte för ambitiös i ditt arbete och tro att fler integrationer innebär en bättre lösning. För oftast är det just det som knäcker budgeten.

Välj integrationer som är verkligt motiverade på så vis att de innebär en effektivisering eller kvalitetshöjning. Se sedan till att bygga dem på ett standardiserat och smart sätt. Det finns genvägar inom integration precis som inom det mesta annat, men det som blir billigt på kort sikt brukar bli dyrt på lång sikt inom detta område.

Prenumerera på nyheter


Senaste nytt