Xperten tipsar: SharePoint, PowerBI och agila arbetsmetoder

Under mars månad har vi påbörjat en ny serie på LinkedIn som vi kallar “Xperten Tipsar.” Där delar vi med oss av ämnen och kunskap som vi anser vara både inspirerande och utbildande. Häng med!

De senaste veckorna har vi bland annat lyft fram smarta SharePoint-funktioner, uppdatering av PowerBI samt diskuterat nya, agila arbetsmetoder. Glöm inte att följa oss på LinkedIn för att ta del av uppdateringarna direkt.

Smarta SharePoint-funktioner

Av: Hillevi Haugen

Är ni i behov av intern nyhetsspridning eller extern delning inom era projekt?

SharePoint Online blir ett allt starkare plattform – framför allt tillsammans med några av sina bästa “vänner” Flow, Groups och Teams. Om de används rätt så kan det utvecklas till en sömlös verktygslåda för hela företaget.

Det är bland annat möjligt med:

✅ Extern delning av dokument med personer utanför din organisation
✅ Att ta anteckningar från möten med hjälp av OneNote
✅ Effektivare uppgiftshantering tack vare Planner
✅ …och ytterligare sju häftiga funktioner!

Du kan läsa mer om samtliga funktioner här.

Agila arbetsmetoder

Av: Martin Dollsén

Det finns många olika arbetsmetoder inom projektledning för effektivare mjukvaruutveckling. Att arbeta agilt eller enligt vattenfallsmetoden är beprövade tekniker, men nu kommer nästa trend: #DevOps.

DevOps öppnar upp för såväl kontinuerlig integration som kontinuerlig leverans, vilket gör gör både processen och dina produkter tillförlitligare. Det är en metod som har goda möjligheter att skapa stora affärsfördelar.

Det innebär bland annat snabbare time-to-market, vilket i sin tur skapar ett snabbare värde för produkten samtidigt som man skapar ett tryggare arbetssätt för utvecklaren.

Uppdatering av PowerBI

Av: Tobias Boodh

Trenden med att spara data har pågått länge och är ett naturligt steg i att digitalisera sin verksamhet. Att ha sin affärsdata sparad digitalt är en stor tillgång, vi ser däremot att många företag inte tar tillvara på möjligheterna som detta ger med sig.

Microsoft släppte under februari en uppdatering till Power BI som låter AI analysera din affärsdata och identifiera framgångsfaktorer. Det du behöver göra är att identifiera ett målvärde samt vilka faktorer som kan påverka. Power BI presenterar då de viktigaste framgångsfaktorerna, vilken utväxling de har på målvärdet samt kategoriserar verksamheten i segment baserat på din data.

Detta är en analys du kan göra baserat på data från ett enskilt system, för en heltäckande analys bör dock troligen flera källsystem analyseras tillsammans.

Vill du veta hur du ska gå tillväga för bättre insikt i din egen verksamhet eller se hur vi på Solution Xperts jobbar med analys av verksamhetsdata – hör av dig!

Progressive Web Applications

Av: Marcus Abrahamsson

I takt med att webben blir allt kraftfullare, så minskar behovet att att skriva applikationer för specifika enheter. Progressive Web Applications (PWA) är ett begrepp för webbapplikationer som har samma funktionalitet och användarupplevelse som en “vanlig” app på din telefon, platta eller dator.

Det finns många fördelar med en PWA jämfört med en app som är skriven till en specifik enhet, exempelvis iPhone:

✅ En kodbas som fungerar för alla plattformar.
✅ Inga krångliga godkännandeprocesser i App Store och Google Play.
✅ Dina webbapplikationer fungerar även fast du är offline.