Projektbeskrivning

Ny integrationsplattform hos Spendrups

Spendrups är marknadsledande inom dryckesframställning och tillhandahåller flera av de mest välkända och väletablerade varumärkena i Sverige. Att lyckas med logistik och automatisering är en nyckelfråga, och när det gäller IT så är EDI-flöden en central del i kommunikationen med de många kunderna.

Spendrups, som är ett svenskt familjeföretag, har 900 anställda och bedriver produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. Några axplock ur varuportföljen bland många välkända märken är exempelvis Loka, Mariestads, Norrlands Guld, Heineken och Trocadero.

Automatiserade processer genomsyrar Spendrups verksamhet på flera olika områden, vilket blir tydligt när man ser den helautomatiserade bryggprocessen i kombination med ett toppmodernt höglager med självgående truckar och automatiska plockhissar. Första gången en person är inblandad praktiskt i processen från brygd till flaska är när en extern chaufför anländer och lastar in de automatiskt framkörda pallar som ska hämtas.

När det kommer till IT så är automatiseringen hög även på detta område, där integrationer utgör en självklar del. Med 30-talet integrerade samarbetspartners och runt 70’000 asynkrona meddelanden per vecka så är en modern och robust integrationsplattform en nyckel (synkrona anrop gällande e-handel är ej inräknat i denna siffra).

Microsoft BizTalk Server

När tidigare integrationsplattform började bli en för liten kostym för den alltmer växande automatiseringen togs beslut om att gå över till Microsoft BizTalk Server och därmed inleddes samarbetet med Solution Xperts. Gamla plattformen fasades ut och befintliga integrationerna byggdes från grunden i BizTalk. Detta gav god möjlighet att höja kvaliteten på kodbasen samt att se över och förbättra logiken.

Xperts Integration Repository

Som ett kompletterande verktyg till integrationsplattformen valdes Xperts Integration Repository, som är en molnbaserad tjänst för dokumentation, meddelandetracking, övervakning och felhantering, men även bra stöd för att definiera egna dashboard och rapport-vyer.

Spendrups IT använder Repo för att övervaka plattformen samt följa status för meddelanden  i integrationsflödena. Man drar även nytta av möjligheten att skapa vyer där verksamheten kan ta del av lämplig information. Exempelvis kan man enkelt i en aggregerad vy följa en order igenom hela kedjan via flera olika separata integrationsflöden ända ut till faktura.

Kundtjänst har även en egen vy där de själva kan hantera enklare fel som t.ex att kund saknas i affärssystemet.

EDI-flöden

Genomförandet inleddes med att lyfta in EDI-flöden i nya plattformen, vilka inkluderar order, orderrespons, leveransavisering, faktura. Här var utmaningen att hantera en rad komplexa mappningar med mycket API-anrop mot affärssystemet M3, där även kö-hantering nyttjas för att upprätthålla affärsregler kring lagersaldo.

Common-format

Uppdraget innefattade att vrida implementationsstrategin från separata mappningar per flöde med låg återanvändning, mot att implementera ett gemensamt common-format per flöde. På så sätt återanvänds gemensam logik, samtidigt som Xperts Repo då kan läsa direkt ur koden och erbjuda automatiskt uppdaterad vy för att se vilka features (mappningsregler) i common-importen som används för vilken partner-konfiguration. Detta gör att dokumentationen av partner-konfigurationen i Repo alltid är i synk med den senaste koden.

Autotester

För att minska manuella insatsen med testarbete vid förändringar så etablerades ett ramverk för automatiska tester. Affärssystemet mockades bort via smart användning av trace-filerna från integrationerna och gav ett bra stöd för att smidigt sätta upp ett batteri med automatiska regressionstester.

Utbildning

Hela införandeprojektet genomfördes som ett tätt samarbete mellan Spendrups och Solution Xperts, där delaktigheten i projektteamet var stor från båda parter. Från start tog Solution Xperts lead på lösningens design och utveckling, men parallellt påbörjades utbildning av Spendrups egna utvecklare för bygga upp kompetens dels kring BizTalk generellt och dels kring den specifika implementationen.

Fortsatt samarbete

Det fortsatta arbetet bygger på att Spendrups själva tar first-line-support och sköter det mesta vardagliga. Men Solution Xperts finns med som den självklara integrationspartnern och stöttar med strategi, rådgivning, lösningsdesign, expert-support, fördjupande utbildning och implementationsinsatser vid projekt.

Kostnadsfri workshop

Hur kan vi på Solution Xperts hjälpa dig och ditt företag att implementera en stabil och framtidssäker lösning? Boka en kostnadsfri workshop med oss så berättar vi gärna mer.