Projektbeskrivning

Xperten tipsar: Azure Test plans

Funktionstest som en del av kvalitetssäkring. Har du funderat på hur du bäst säkerställer att kvalitén på det du just utvecklat eller förbättrat bibehålls, att ändringarna du just gjort inte påverkat annan funktionalitet?

Varje gång man gör förändringar, oavsett om det är i kod eller i en process, är det bra att ha en checklista för att se att det du just ändrat inte skapat oavsiktliga fel i andra delar. Allra helst vill man kunna göra detta automatiskt, att bara klicka på en knapp i ett testverktyg och låta testfallen rulla igenom.

Automatiska testfall kan dock vara svårt att sätta upp och komma i gång med, något som också kan ta mycket tid att åstadkomma. Det är inte heller alla tester som lämpar sig att genomföra på detta sätt, vissa test kanske behövs göras manuellt. Men hur håller man enklast koll på vilka tester som gjorts, av vem och hur det gick? Detta görs många gånger lite ostrukturerat och slarvigt när det kommer till utveckling, man testar att det man ändrat fungerar och kanske någon funktion till men inte allt. Ingen person skulle nog sätta sig på ett flygplan som man visste inte hade gått igenom alla checklistor innan start, där man säkerställt att allt fungerade. Men varför jobbar man inte alltid på detta sätt med förändringsarbete och utveckling?

Ett sätt att börja med strukturerade manuella tester är att använda sig av ett verktyg som hjälper till och underlättar arbetet med dessa tester, ett sådant exempel är Azure Test Plans. Där kan du enkelt sätta upp manuella testfall som du sen återanvänder varje gång du släpper din ändring av produkten eller det som du förbättrat. På detta sätt får du enkelt en överblick på att kvalitén på just din produkt upprätthålls och säkerställer att den fungerar som den ska. Skulle det sen mot förmodan vara så att just din ändring har påverkat något annat, hittar du detta innan och kan åtgärda det innan produkten börjar användas. Att starta med dokumenterade och manuella tester behöver inte ta flera timmer utan görs på minuter med Test plans och kan sen byggas ut hur mycket eller hur lite du vill. Historiken, hur det gick och vem som gjorde testet får du automatisk och blir till en bra kvalitetsstämpel på just din ändring.

För den med högre satta mål finns självklart möjligheten att ta detta till nästa steg med automatiserade tester. För att läsa mer om och sätta upp dina egna manuella testfall: https://tinyurl.se/3Ix