”Ett stort ansvar med fantastiska möjligheter” – Solution Xperts Alexander Arvidsson om att vara Microsoft MVP

Det är inte många som kan titulera sig Microsofts Most Valuable Professional, MVP. Alexander Arvidsson är en av 66 MVP:er i Sverige – och en av sju inom kategorin Data Platform. Här berättar han om den lite hemliga processen som leder till utmärkelsen, vad som utmärker en MVP och hur man i rollen kan få andra att växa. Han delar också med sig av fördelarna med communityn.

Solution Xperts + MKB

Hur blir man egentligen Microsoft MVP?
– Den eviga frågan – och svaret är lite mystiskt. En grundförutsättning är såklart en extremt tung och bred teknisk kompetens för att överhuvudtaget bli föreslagen. Och så måste man ha ett extremt driv. Annars finns varken någon checklista eller tydlig kravspecifikation, man nomineras av antingen en Microsoftanställd eller någon som redan är MVP. I nomineringen räknas allt material man gjort gratis, och inte på uppdrag av arbetsgivare, för communityn de senaste tolv månaderna. Det kan till exempel vara forum- och blogginlägg, podcastmedverkan, talaruppdrag, böcker och youtubefilmer. Efter några månader får man ett beslut från MVP Lead på Microsoft centralt.

Du nämnde driv ­– hur kan det yttra sig?
– Jag och mina MVP-kollegor går alltid i bräschen med ny kunskap och nya sätt att tillämpa den. En MVP är alltid steget före – läser, labbar och testar mer än alla andra. Vi vill mer, vi ger mer, vi brinner mer. Jag lägger minst 20 timmar utanför arbetstid varje vecka på communityarbete. Det kan handla om alltifrån att blogga till att leda den svenska användarföreningen för Power BI, vara mentor för nya i communityn och anordna, medverka i eller moderera konferenser.

När man väl fått titeln, vad innebär det då att vara MVP?
– För mig medför det ett stort ansvar! Jag jobbar ständigt med att främja och förbättra communityn på det bästa sätt jag kan. Med tanke på det låga antalet MVP:er i landet väger titeln extremt tungt.
– Uttrycket “The rising tide lifts all boats” är lite av ett rättesnöre. Jag använder titeln för att hjälpa fram andra som inte ännu har en lika stark röst. Jag har varit mentor till flertalet nya talare runt om i världen, och alla är nu stadigt etablerade som föreläsare och skapare i communityn. En av dem är redan nominerad till MVP och ytterligare en kommer att nomineras i februari. Känslan av att kunna hjälpa någon med vilja och driv men som kanske saknar kontakter, är svår att beskriva i ord.

Hur är relationen till de andra med samma titel?
– Mitt redan omfattande nätverk ökade väldigt mycket sen jag blev invald. Om jag inte kan svara på en fråga så vet jag nästan alltid vem som kan – en stor fördel i vår bransch. Med kontakterna både i communityn och inne på Microsoft kan jag ofta lösa problem eller få information på ett snabbare och enklare sätt än andra.

Förutom bra nätverk och en tung röst – hur kan MPV-titeln användas? Varför är den så bra att ha?
– Den ger möjligheter! Exempelvis deltog jag i “call for content” för Ignite 2019 och jag fick förmånen att prata på Microsoft Ignite i Orlando – världens största tekniska konferens. Självklart kan jag också på olika sätt använda den i mitt dagliga arbete!