2022-02-23 02:49

8 samvetsfrågor om dina integrationer

Integrationslösningar är i många företag den nödvändiga grunden och det effektiva smörjmedlet i verksamheten. Men får inte alltid den omsorg de förtjänar.

Här är några frågor du bör våga ställa dig själv när det gäller dina integrationer.

1 Är det du eller integrationerna som styr digitaliseringstakten?

Integrationer ska möjliggöra digitalisering och innovation, inte hindra. Om det är integrationsmöjligheterna som styr taken är det dags att tänka efter.

2 Vem är det som kravställer?

Se till att det är du som kravställer integrationerna. Inte dina systemleverantörer. På så sätt säkerställer du att alla integrationer följer samma strategi.

3 Hur ont gör det att byta ut ett system?

Se till att ha ordning och reda så att du vet precis vilka integrationer som berörs och hur de ska hanteras. Du vill inte att det ska vara integrationerna som spräcker budgeten.

4 Vem ansvarar för integrationerna?

Applikationer har systemansvariga. Det bör även integrationerna ha. Utse ansvariga i ett ICC, Integration Competency Center, som ser till att integrationerna underhålls och att nya integrationer utvecklas enligt rätt mönster.

5 Hur ser dokumentationen ut?

Handen på hjärtat – finns det aktuell och relevant dokumentation för alla integrationer? Automatgenererad dokumentation säkrar att dokumentationen är uppdaterat, och gör den mindre personberoende.

6 Vem upptäcker när det går fel?

Om integrationerna ska fylla sitt syfte behöver de vara pålitliga. Ett övervakningssystem hjälper dig att ha stenkoll och snabbt reagera på avvikelser innan de resulterar i fel som drabbar verksamheten.

7 Hur mycket spretar det?

Integrationer bör vara konsekventa och följa ett mönster. Ju mer enhetligt det är byggt, desto lättare blir det att underhålla.

8 Men är systemintegration inte bara ett dyrt och nödvändigt ont?

Integrationer har inget egenvärde, men de är kittet som får systemen att snurra. Se dem som grunden i ett hus: inte så kul, men för att bygga drömhuset krävs ett stabilt fundament.