Fler och fler kämpar med stress, ångest och oro, och det är inte alltid självklart att lyfta psykisk ohälsa på sin arbetsplats.
Solution Xperts har precis inlett ett samarbete med Snacka om sjukt!, som ägnar sig åt upplevelsebaserad undervisning kring psykisk hälsa.
Här berättar grundaren och specialistläkaren Efraim Jovlunden om hur mycket ett enkelt ”Hur mår du? På riktigt.” kan betyda om vi bara orkar lyssna på svaret.
– Vi har fokuset på det vi inte snackar om. Vad händer när vi vågar stanna upp, och när någon vågar ställa frågan ”Hur mår du? På riktigt.” till någon annan, säger Efraim Jovlunden.
Han är allmänläkare i grunden, och en av grundarna till Linköpingsbaserade Snacka om sjukt! Genom föreläsningar och workshops – där fakta, humor och allvar blandas med starka interaktiva inslag – ser de till att arbetsplatser och skolelever får verktygen att våga prata om sitt mående.
I april var Snacka om sjukt! hos Solution Xperts. Ett tillfälle som gjorde stort intryck.
– Besöket fick ett mycket positivt mottagande, och väckte en hel del känslor. Många bär på saker som man kanske inte visar på jobbet. Vi vill försöka bidra till att hela människan mår bra, inte bara att man presterar på jobbet, säger Micaela Kvist, vice vd på Solution Xperts.
Efraim Jovlunden har mött många positiva reaktioner under sina otaliga besök på arbetsplatser.
– För företag och organisationer handlar det om att öka produktiviteten. Om vi mår bättre jobbar vi bättre. Ingen är immun mot stress och ångest, så vi vinner alla på att lära oss hantera det.
Modellen är noga uttänkt, med interaktiviteten som en viktig metod. Deltagarna får först höra en action- och humorfylld föreläsning, som sedan följs upp med en workshop med lekfulla tävlingar och utmaningar.
– Det finns ju ett ordspråk som säger något i stil med att ”ingen minns vad du säger, men alla minns vad du får dem att känna”. Vi använder emotionell inlärning som pedagogik. De vi undervisar ska få känna vikten av att det här betyder någonting för dig.
Ni använder också mycket humor. Varför måste det vara kul?
– Det finns inget egenvärde i att vi måste skratta. Men det finns ett stigma kring att prata om psykisk ohälsa. Genom sättet vi undervisar tar vi ner tröskeln. Humor är en faktor vi kan använda oss av.
Vad är det allra viktigaste för att en arbetsplats ska må bättre, enligt dig?
– Att våga ställa frågan ”Hur mår du? På riktigt.” Att inte förutsätta att alla andras liv är fantastiska. Medvetenhet skapar tillit till varandra som gör att vi vågar dyka ner i frågorna. Man måste inte ha alla svar, men det är viktigt att alla känner att de har någon som lyssnar.
Övningarna med Snacka om sjukt! handlar förstås inte bara om skratt.
– Det händer ofta att någon fäller en tår, för att det kommer så nära. Alla är inte bekväma med att prata om sitt mående, men alla tycker att det är bra när kollegor berättar om hur de mår på riktigt.
Snacka om sjukt! jobbar även mot skolor, där det också finns ett stort behov av att lyfta psykisk ohälsa. Upplägget är liknande, men ofta med ännu mer tävlingar, skratt och konfettikanoner, och ofta flera hundra i publiken.
– Det är samma entusiasm, pigghet, skratt, gråt och respekt för varandra. Många ungdomar berättar att det är det bästa de har gjort i skolan någonsin, säger Efraim.
Läs mer om Snacka om sjukt! på snackaomsjukt.se